انتقاد تشکل‌های مردم نهاد استان فارس به طرح انتقال آب اراضی شیب‌دار سپیدان در روز زمین پاک

در آستانه روز جهانی زمین و در راستای اجرای پویش مسیر_سبز_ایران_پاک، تعدادی از  سازمان‌های مردم نهاد استان فارس با حضور در روستای مارگون اعتراض خود را به طرح انتقال آب اراضی شیب‌دار سپیدان که بدون مجوز محیط زیست و وزارت نیرو در حال پیشروی است ، اعلام کردند.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر انتقاد تشکل‌های مردم نهاد استان فارس به طرح انتقال آب اراضی شیب‌دار سپیدان در روز زمین پاک

به گزارش خبرنگاران گروه جامعه گزارش خبر، در ابتدای این مراسم رئیس شورای روستای مارگون به نمایندگی از اهالی منطقه با ابراز تشکر از حضور و پشتیبانی تشکل‌های محیط زیستی و آحاد مردم در خصوص اعتراض به انتقال آب رود مارگون به اراضی اسفیان و تل زری، متعاقبا اظهار داشت: اراضی منطقه طرح انتقال آب و مارگون و مناطق پیرامونی‌اش فقط مجوز اجرای پروژه آبخیزداری داشته و طی یک تخلف آشکار پوشش گیاهی مارگون را تخریب و با جاده کشی‌های متعدد چندین کیلومتری اقدام به طرح انتقال آب با وجود مخالفت وزارت نیرو کرده اند، اقدامات و اعتراض نامه‌هایی خطاب به مسئولین استانی هم از طریق شورای اسلامی مارگون انجام گرفته شده است که تا کنون نتیجه‌ای حاصل نشده است.

در ادامه بهمن ایزدی فعال محیط‌زیست و رئیس هیئت مدیره کانون سبز فارس با بیان اینکه تمام فعالین محیط زیست و سازمان‌های مردم نهاد که از نقاط مختلف استان در این منطقه حضور بهم رسانده‌اند، دغدغه حفظ منابع پایه استان را دارند و امروز بدینجا آمده‌اند تا به شما اهالی محترم و شریف روستای مارگون اعلام کنند که در کنار شما ایستاده‌ایم و سفیران شما هستیم و نخواهیم گذاشت که بحرانی که آب و خاک استان را فرا گرفته، مهلک تر از این شود. کارنامه منفی مدیریت نابخردانه در ادوار گذشته، فارس را در صدر استان های بحران زای محیط زیست قرار داده و بیش از این اجازه نخواهیم داد، بحران منابع پایه گسترش یابد.

رودخانه مارگون از جمله سرشاخه های مهم رود کُر است و آب پر کیفیت سد درودزن را تامین می کند که بخش زیادی از این آب برای تامین آب شرب به شهر شیراز تخصیص داده شده و آب شرب صدرا، زرقان و مرودشت هم از همین طریق تامین می‌شود.

وی افزود: در دهه‌های اخیر به دلیل مدیریت نا شایسته و عدم شناخت صحیح منابع تجدیدپذیر آب توسط متولیان مربوطه ( وزارت خانه‌های کشاورزی و نیرو) و فقدان اعمال مدیریت حفاظت از ذخایر آب و خاک، مبادرت به ایجاد اشتغال با تکیه بر برداشت منابع حیاتی کشور به طرق مختلف به ویژه در بخش کشاورزی کرده به طوری که بیش از نود درصد منابع آب کشور به بخش کشاورزی اختصاص یافت که به دلیل عدم اعمال مدیریت حفاظت وبهره برداری صحیح حدود 65 درصد هدر رفت آب در این بخش داریم. لذا با بی توجهی برنامه ریزان و مجریان در باره ایجاد معیشت مبتنی بر خلاقیت‌های فردی متناسب با رشد جمعیت، صرفا با اعمال برنامه‌های برداشت منابع حیاتی کشور از جمله جنگل، مرتع ، آب، کوه و... همگی به سمت جریانی رفتند که با ازدست دادن منابع زیستی مان ایجاد شغل کردند و از همین روی جانمایی بسیار خطرناکی شروع شد.

این فعال محیط زیست اذعان داشت: با توجه به مشکلات پیش آمده در حوزه آب و بر اساس قوانین موجود الویت اول برداشت آب از منابع ابتدا تامین آب شرب مردم و بعد از آن تامین حقابه زیستی تالاب‌هاست.

وی همچنین تصریح کرد: در دوسال گذشته تنها دو بار حقابه زیستی به دریاچه های طشک و بختگان تعلق گرفت. یک بار در سال ۹۸ به میزان ۴۰ میلیون مترمکعب و سپس در سال ۹۹ حدود ۵۵ میلیون متر مکعب که به دلیل برداشت غیر قانونی کشاورزان کرانه رود کر و همچنین به دلیل خشکیدگی بستر رودخانه کر، ‌میزان زیادی آب قبل از ورود به دریاچه های طشک و بختگان در لایه‌های زیرین رودخانه کر با طول بیش از دویست کیلومتر از دست رفت.
لذا سهم بختگان به قدری کم بود که آب آنها در اوایل اردیبهشت ماه تبخیر شد و طشک و بختگان خشک و تفتیده، باز هم چهره کویری‌اش نمایان شد و تبدیل به نمکزار شد.

وی خواهان اجرای عدالت شده و افزود: در این باره چنانچه در سرشاخه‌ها و حوضه‌های بالادست کر، آب مازادی وجود داشته باشد ( که چنین نیست) طبق قوانین مربوط به حقابه زیستی بختگان و طشک است نه ایجاد باغات آبی در اراضی شیبدار اسفیان و تل زری.

ایزدی ضمن توصیف شرایط بحرانی که به دلیل عدم عدالت در توزیع منابع آب، در بخش کربال با حدود هشتاد آبادی ادامه داد: سال‌هاست دچار خشکیدگی و تعطیل شدن امورات شده است و برخی افراد با بهره بردن از موقعیت‌های اجتماعی و دولتی خود باز هم با پیگیری برداشت آب از رودخانه مارگون بر طبل تشدید بحران در این منطقه می‌کوبند و حاضر نیستند که به دلایل مخالفت مکتوب و مکرر سازمان حفاظت محیط زیست و مخالفت فنی سازمان آب منطقه ای فارس و وزارت نیرو که متولی حفاظت و توزیع آب استان و کشورند توجه کنند.

سازمان های مذکور سال هاست متوجه اشتباهات تولی گری خود در مدیریت حفاظت و توزیع عالانه آب در فارس به ویژه حوضه آبخیز بختگان شده اند که بحران آب و فرونشست زمین در کشور و استان پهناور فارس متاثر از آن است و به همین دلیل مخالفت اکید خود را با این طرح اعلام کرده اند.

وی ضمن انتقاد از عملکرد برخی از مسئولین گفت: نباید این واقعیت‌ها را نادیده گرفت و با بی‌اعتنایی به قوانین، عملیات لازم را برای انتقال آب به ارتفاعات شیبدار اسفیان و تل زری تسهیل کرد و مشکل بخش کربال را به دیگر نقاط استان از جمله حوزه مارگون، کامفیروز و.... گسترش داد.

در ادامه مجید تقی خانی دبیر شبکه تشکل‌های محیط زیست و منابع طبیعی استان فارس در خصوص انتقال آب از سرچشمه های مارگون جهت ایجاد باغ شهری در سطوح شیبدار بیان کرد:از نظر قانونی انتقال آب به اینگونه طرح ها غیر قانونی است و قانون در این زمینه شفاف بوده و اجازه چنین کاری را نمی دهد ، از طرفی هزینه کرد از بودجه بیت المال برای طرح های اینچنینی فاقد هر گونه توجیه اقتصادی است که این گونه طرح ها می تواند زمینه ساز فساد در منطقه شود.

وی اضافه کرد: طرح انتقال آب بین حوزه ای پیامد های تاسف باری برای محیط زیست و زندگی مردم دارد و امروزه شاهد هستیم که در پایین دست تالاب های بختگان و طشک به خاطر دست اندازی در محیط زیست به بیابانی برهوت تبدیل شده و برای مردم منطقه مخاطرات زیادی را ایجاد کرده است ، لذا سازمانهای مردم نهاد در استان فارس با این طرح مخرب مخالف بوده و از طریق مجاری قانونی پیگیر توقف انتقال آب از سرچشمه های مارگون خواهند بود.

پروفایل خبری کسب و کارهای منتخب

بارسانه های گزارش خبر

با رسانه ها

تیم خبری گزارش خبر

گروه حفاظتی پاس

روابط عمومی گروه پاس

تیم تامین حفاظت سازمان ها و اشخاص

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

بزرگترین پروژه های صنعتی کشور

دبستان پسرانه غیردولتی نهال اندیشه

دبستان نهال اندیشه

آموزش و تربیت علمی و کاربردی دانش آموزان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

تامین آهن اسفنجی تولیدکنندگان فولاد در کشور

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آموزش تخصصی دوره های حسابداری

شرکت تجلی معادن و فلزات

تجلی توسعه معادن و فلزات

نخستین شرکت پروژه محور در بازارسرمایه

رپورتاژ آگهی تریبون

تریبون

انتشار گسترده محتوا در رسانه گزارش خبر

روابط عمومی بانک آینده

روابط عمومی بانک آینده

بانک پیشرو در اقتصاد کشور

گروه سرمایه گذاری غدیر

گروه سرمایه گذاری غدیر

بزرگترین هلدینگ چندرشته ای در بازارسرمایه

سرآمد نوین

سرآمد نوین

پیشرو در نرم افزار های تخصص مالی بورس

وکیل اول

وکیل اول

پروانه وکالت ۲۵۸۰۱ کانون وکلای مرکز

بانک قرض الحسنه مهر ایران

بانک قرض الحسنه مهر ایران

تأمین مالی در چهارچوب تسهیلات قرض الحسنه

صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

اشتغال‌زایی پایدار، ارزش آفرینی مواد معدنی و تأمین مواد اولیه صنعت فولاد کشور

پروفایل خبری خبرنگاران منتخب

زهره کرمعلی

زهره کرمعلی

فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی

احمد باقری

احمد باقری

مدرس و مشاور حوزه ارتباطات، روابط عمومی و رسانه

میلاد فرخ پور

میلاد فرخ پور

فعال حوزه انفورماتیک

عباس ستایش گو

عباس ستایش گو

فعال و مشاوره خبری سازمان ها در سطح کشور

صدیقه طباطبایی

صدیقه طباطبایی

خبرنگار تحلیلی گزارش خبر

مهدی آشتیانی فرد

مهدی آشتیانی فرد

خبرنگار اختصاصی خبرگزاری گزارش خبر

محمد تقی ناصریراد

محمد ناصریراد

فعال رسانه، مستندساز و منتقدِ سینما

وحید حاج سعیدی

وحید حاج سعیدی

فعال رسانه ای در استان گلستان

نورالله رنجبر

نورالله رنجبر

مدیر و مشاور روابط عمومی در امور هنری

ناهید مظفری

ناهید مظفری

مشاور رسانه ای در استان یزد

محمود صابری زاده

محمود صابری زاده

مدیر و مشاور تولید محتوا برای سازمان ها